VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Ik hou van je, maar meer van je geld

Geplaatst op: 29-06-2019, 09:24:07

’Schat, ik hou van je. Maar nog meer van je geld.’ Zo dacht misschien een dame die op huwelijkse voorwaarden trouwde. In de huwelijkse voorwaarden hadden de verloofden laten vastleggen dat zij iedere gemeenschap van goederen uitsloten. Wat de vrouw bezat bleef van haar en hetzelfde gold voor de man. Op zich een wijs besluit.

Maar ze hadden ook een zogenoemd finaal verrekenbeding opgenomen. Bij ontbinding van het huwelijk zou verdeeld worden alsof zij in een algehele gemeenschap van goederen waren getrouwd.

Dit is een type huwelijkse voorwaarden dat geregeld wordt om te zorgen dat schuldeisers van de ene partner zich niet kunnen verhalen op het bezit van de andere. Maar samen delen ze toch alles fiftyfifty, mocht het huwelijk eindigen.

De verloofden hadden echter vastgelegd dat die fiftyfifty-regeling niet alleen gold als één van hen zou overlijden, maar ook bij een echtscheiding. Dat was minder handig van de man.

Na iets meer dan twee maanden huwelijk vroeg de vrouw de echtscheiding aan en verzocht zij de man om de helft van zijn vermogen aan haar af te staan op grond van het alsof-beding.

De man en zijn advocaat dachten dit te kunnen voorkomen door niet de huwelijkse voorwaarden maar het huwelijk nietig te laten verklaren. De man zou door de vrouw gedwongen zijn met haar te trouwen.

Maar de rechtbank oordeelde dat er geen enkele sprake was van dwang omdat de man had aangegeven dat hij zich eenzaam voelde nadat zijn vrouw na 55 jaar huwelijk overleden was. Hij wilde weer een maatje hebben en was verliefd. Liefde maakte hem niet alleen blind, maar ook armer.

Bron: column van 29 juni 2019 van Ernst Loendersloot, senior kandidaat notaris, op www.dft.nl

Vorige pagina